Äktenskapsförord

Äktenskapsförord märks mest vid skilsmässa, men många tror att det också gäller vid dödsfall. Men makar ärver varandras enskilda egendom om det e j finns ett testamente som säger något annat. När den ene äger mer än den andre i ett äktenskap är det vanligt att man skriver äktenskapsförord, och där man delar upp tillgångar i enskild egendom och giftorättsgods.

Vid dödsfall finns möjligheten för efterlevande att begära en annan bodelningsuppdelning som gör att det blir liknande effekten av ett äktenskapsförord, man får behålla sina tillgångar.

Äktenskapsförord gäller framför allt vid skilsmässa, då den efterlevande maken ärver även den enskilda egendomen trots äktenskapsförordet.

För att säkerställa att rätt arvinge får den enskilda egendomen vid dödsfallet, måste man upprätta ett testamente som gör att den enskilda egendomen verkligen går till t ex barnen, och inte till efterlevande maken.

Äktenskapsförord ska undertecknas av båda blivande eller gifta makar, och det gäller först när det registrerats hos Skatteverket i Härnösand. Det kan ändras genom nytt äktenskapsförord, t ex att man återställer allt till giftorättsgods vid barnafödslar för att kompensera makan.

Kontakta oss för mer information och offert