Arvskifte & Arvsintyg
Finns det bara en dödsbodelägare i ett dödsbo, till exempel en efterlevande maka, och då är bouppteckningen den enda juridiska handlingen behöver göras och den visar att en bodelning har gjorts mellan den avlidne och efterlevande makan. Särskilt viktigt om det finns en fastighet då lagfarten ska ändras också.
Är det fler dödsbodelägare, t ex en efterlevande maka men också särkullbarn som begärt ut sina laglotter, måste ett skriftligt arvskifte göras enligt lag.
Ett skriftligt arvskifte ska enligt Ärvdabalken upprättas så det blir tydligt vem som ärver vad och hur mycket. Inte minst för att det ska bli enkelt och tydligt när nästa make/sambo avlider.
Arvskiften har ej tidskrav på sig när de ska vara klara, de kan ju vara komplicerade och det kan finnas fastigheter som ska säljas först. Eller bara svårt att få fram alla underskrifter.
Har dödsboet tillgångar inom EU, brukar man upprätta ett arvsintyg i Sverige som ska översättas till aktuellt språk och sen är det “arvskifteshandlingen” som banar väg för avslut i hemlandet och överföring av utländska tillgångar till Sverige.
Göra arvskifte själv hos banken?
Vi gör ju ett särskilt dokument som heter Bodelning och Arvskifte och det dokumentet blir ett slags styrdokument för avslutet av dödsboet.
Men är man överens, kan arvingarna gemensamt göra arvskiftet genom att tex ge fullmakt till någon av arvtagarna och den personen går till banken där lokala banken skickar blanketten till bankens arvskiftesgrupp där de handlägger allt.
Var och en får ett kvitto på att allt har betalts ut rättvist.
Men är det flera viljor, är det tydligast om man anlitar någon för att upprätta ett arvskiftesdokument så det blir tydligt att allt har ordnats med.
Eftersom arvskiftesdokumentet ofta ska gå vidare till både Lantmäteriet, banker och kanske fordringsägare behöver det vara upprättat så att de enkelt kan utföra sina åtgärder.
Är man inte sams kan man begära hos Tingsrätten att en skiftesman tillsätts för tvångsskifte. Kostnaden där beror på hur mycket strul det blir, ofta är det mycket dyrare än om om kan vara lite sams och anlita en “vanligt” arvskiftesjurist.
Det blir också tydligare om det är antecknat om och hur särkullbarn har fått ut sin laglott eller t o m hela sitt arv, eller om de tvärtom stått över sin rätt till förmån för den efterlevande maken/sambon.
Då upprättar vi ett arvskiftesdokument som blir styrdokument för hur bland annat skatter ska betalas och hur tillgångar ska delas ut till arvingar.
Eller så skapar vi ett EU-arvsintyg i Sverige som gäller för tillgångar inom EU. Det ska sedan översättas och användas i aktuellt land.
Utanför EU-land måste lokal advokatbyrå kontaktas med kännedom om hur hantering av arv kan ske på bästa sätt.
Begär du boutredningsman för utlandet, gör du det via tingsrätten i Stockholm.